Értékfeltárás Közösségszervezés szakos halgatókkal

Utolsó módosítás: 2019. április 18.

Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. együttműködésével a Közösségszervezés szakos hallgatók két településen valósítanak meg értékfeltárást a tavaszi félévben. Verpeléten a Petőfi Sándor Közösségi Ház és Könyvtár, Bélapátfalván a KulTurDia Bélapátfalvai Kulturális, Turisztikai és Média Nonprofit Kft. vezetői segítik a terepmunkát.

A februári találkozás alkalmával a résztvevők szakmai előadásokat hallhattak az értékfeltárás törvényi szabályozásáról és módszertanáról. Megismerkedtek a Heves megyei értéktárak helyzetével, képet kaptak egy felvidéki gyakorlati értékfeltárásról, valamint egyéb értékfeltáró jó gyakorlatokat (pl. Tiszanána, Novaj, Abasár, településekről) is hallhattak. Betekintést nyertek a NMI Művelődési Intézet Országos Településkutatási felmérésébe, részt vettek fotó és video készítési gyakorlaton is.

Márciusban már a terepen folytatódott a munka. A résztvevők a települések polgármesterével, a helyi vezetőkkel és a fontosabb civil szervezetek vezetőivel találkoztak, amelynek során összeállították a települési „Érték Leltárt" és megállapodtak a kérdőívek, az interjúk tartalmában, felépítésében, elkészítésük ütemezésében.

A további alkalmak során a „Faluséták" keretén belül fotókat és kisfilmet készítenek a résztvevők a korábban megszerzett fotó és videó készítési ismeretek alkalmazásával a fontosabb települési értékekről, valamint elkészítik az interjúkat és felveszik a kérdőíveket. Az elkészített interjúk és a kitöltött kérdőívek alapján az értéktári előterjesztések elkészítésével folytatódik a tevékenység.

Forrás: https://nmi.hu/megyei-iroda-hir/gyakorlati-ertekfeltaras/

 

 


< Vissza